Yrittäjälaina on sopiva rahoitusinstrumentti yrityksen perustajalle, liiketoiminnan jatkajalle, osakkuuden ostajalle sekä yrityksen oman vapaan pääoman vahvistamiseen erilaisissa tilanteissa.

Yrittäjälaina on yrittäjän henkilökohtainen laina, joka sijoitetaan yrityksen osakepääomaan ja/tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Olet siis henkilökohtaisesti vastuussa lainasta rahoittajalle, riippumatta yrityksesi maksukyvystä ja taloudellisesta tilanteesta. Toisaalta, yrityksesi voi maksaa sinulle lainasta asiallista korkoa – omanpääoman ehtoisena lainana jopa enemmän kuin muiden rahoittajien vastaavassa tilanteessa pyytämä korko.

Tyypillisiä tarpeita Yrittäjälainan käytölle ovat esimerkiksi:

 • olet yksin tai kavereidesi kanssa perustamassa yritystä, ja tarvitsette pääomaa yrityksen liiketoiminnan käynnistämiseksi
 • tarvitset rahoitusta jo toimivan yrityksen osakkuuden ostamiseen tai olet ostamassa toisen yrityksen liiketoiminnan omalle yrityksellesi
 • olet sukupolvenvaihdoksen myötä ottamassa yrityksessä vahtivuoron
 • yritykselläsi on kehitys- tai kasvutavoitteita, joiden toteuttamiseksi tarvitset rahoitusta
 • osana yrityksesi kokonaisrahoitusta yrityksen omaa vapaata pääomaa on vahvistettava

Yrittäjälainaa on mahdollista saada lähes kaikille toimialoille lukuun ottamatta maatilataloutta, metsätaloutta ja rakennusliiketoiminnan perustajaurakointia.

Paljonko ja millä ehdoilla?

Yrittäjälainan määrä on 10 000 – 100 000 €. Lainan edellytyksenä on lainanottajan vähintään 20 prosentin omarahoitusosuus.

Yrittäjälainaa voidaan myöntää osakeyhtiön osakkaalle, jonka henkilökohtainen talous on kunnossa ja jonka osuus osakepääomasta ja äänivallasta on yrittäjälainalla rahoitetun sijoituksen tai osakekaupan jälkeen yleensä vähintään 20 %. Yrittäjälainaa voidaan myöntää myös usealle saman yrityksen perustajalle tai osakkaalle.

Yrittäjälainan korko on tämän artikkelin kirjoittamishetkellä kuuden kuukauden euribor-korko lisättynä 3,25 % marginaalilla. Laina-aika on enintään 10 vuotta, ja laina-ajan alussa voi olla tapauskohtaisesti 1–2 vuotta lyhennysvapaata. Yrittäjälainasta peritään lisäksi toimitusmaksu.

Luotonsaaja vastaa lainasta henkilökohtaisesti, joten muita vakuuksia ei tarvita.

Rahoituspäätöstä edeltää yritystutkimus

Ennen rahoituspäätöstä Finnvera tekee yritystutkimuksen, jossa selvitetään yrityksen edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yritystutkimuksessa arvioidaan yrityksen tavoitteita, strategioita, kehittämissuunnitelmia ja markkinatilannetta. Liiketoimintasuunnitelma nopeuttaa tässäkin rahoitusmuodossa hakemuksen käsittelyä.

Miten Yrittäjälainaa haetaan?

Yrityslainan rahoitushakemuksen voi tehdä Finnveran kotisivuilla www.finnvera.fi

Ennen rahoitushakemuksen jättämistä kannattaa varmistaa, että seuraavat seikat ovat kunnossa, jotta rahoitusprosessi etenee sujuvasti ja yritys saa lainan nopeammin ja varmemmin käyttöönsä:

 • Liiketoimintasuunnitelma on ajan tasalla
 • Kassavirtalaskenta on tuotettu
 • Tulot ja menot on arvioitu ja yrityksen lainamaksukyky on selvillä
 • Kokonaisrahoitustarve on tunnistettu ja suunniteltu
 • Yritystutkimukseen on valmistauduttu
 • Rahoituksen vastaanottamiseen on valmistauduttu tekemällä tarvittavat hallituksen pöytäkirjat ja osakassopimukset

Lisätietoa julkisesta rahoituksesta

Löydät Materiaalit-osiostamme paljon hyödyllistä tietoa julkisesta rahoituksesta: sieltä löytyy asiantuntijaoppaita ja webinaaritallenteita eri aiheista, luonnollisesti maksuttomasti.

Materiaalit-osioon pääset klikkaamalla TÄSTÄ linkistä »

Otathan rohkeasti yhteyttä, niin autamme!

Grantsilla autamme viikoittain asiakkaitamme hakemaan positiivisia rahoituspäätöksiä. Mikäli siis mielessäsi on hanke, joka tähtää merkittävään kansainväliseen kasvuun, niin keskustelu on ehdottomasti paikallaan.

Yhteystietomme ja yhteydenottopyyntölomakkeeseen TÄÄLTÄ »

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.