Työ- ja elinkeinoministeriö on tiedotti lokakuussa valtioneuvoston asetuksesta, joka toi ELY-keskusten yrityksen kehittämisavustukseen väliaikaisia muutoksia ajalle 19.10.–31.12.2020.

Ministeriö tiedotti 30.12.2020 asetusmuutoksen jatkosta, uusi voimassaoloaika on 30.6.2021 asti.

Kehittämisavustuksen perusehdot ja -edellytykset eivät muutu, mutta asetus on tuonut pari lievennystä.

Asetuksen keskeiset muutokset

Asetus toi kaksi keskeistä muutosta aiempiin linjauksiin:

  • Avustus voidaan myöntää väliaikaisena valtiontukena, jolloin tuki ei vaikuta de minimis -kiintiöön. Avustuksen suuruus voi olla maksimissaan 800 000 €, joka myönnetään kiintiön ulkopuolelta.
  • Nyt voidaan tukea myös pieniä yrityksiä, joilla on ollut liiketoimintavaikeuksia aiemmin kuin 1.1.2020. Aiemmat linjaukset estivät tämän.

Käytännössä tämä ei muuta muilta osin kehittämisavustuksen hakemista, eli tukea myönnetään olemassa olevien budjettien rajoissa ja alueelliset linjaukset muutenkin huomioiden.

Kyseessä ei ole uusi tukimuoto eikä yleistuki, eli yrityksen kehittämisavustuksen myöntämisen edellytykset eivät ole muuttuneet. Lue lisää ELY-keskuksen sivulta.

Kehittämisavustuksen perusehdot ja -edellytykset pysyvät ennallaan

Kehittämisavustuksen perusehdot eivät ole muuttuneet, ja ne myötäilevät alueellisia linjauksia, joita päivitetään tilanteen mukaan.

Avustus on kohdennettu erityisesti pk-sektorin yrityksille, ja avustusta hakevalla yrityksellä tulee olla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Kehittämisavustus voidaan myöntää yritykselle useammin kuin kerran.

Tukea voidaan myöntää de minimis -kiintiön ulkopuolelta väliaikaisena valtiontukena maks. 800 000 €. Tukea myönnetään korkeintaan 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista, ja alueellisista rahoituslinjauksista riippuen avustuksella voidaan tukea mm.:

  • palkkakuluja – uudet ja olemassa olevat resurssit
  • ostopalveluita – hankkeen mukaisiin hyväksyttyihin käyttökohteisiin
  • investointeja – tuotannolliset investoinnit
  • muita kuluja – esimerkiksi yleiskulut, matka- ja messukulut jne.

Määrärahatilanteista ei tullut vielä lisätietoa

Lokakuussa tulleessa tiedotteessa ilmoitettiin, että alueelliset ELY-keskukset saivat lisämäärärahoja 53 000 000 euroa ja alueellisia määrärahabudjetteja päivitettiin. Tällä hetkellä ei ole tiedossa eri alueiden määrärahatilanteita.

Voidaan kuitenkin arvioida, että tukea on haettavissa myös alueilla, joilla se ei aikaisemmin ollut mahdollista.

Pohditko, sopisiko kehittämisavustus sinun yrityksellesi? Varaa tästä maksuton konsultointi asiantuntijamme kanssa, niin otetaan yhdessä selvää!

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.