Aloittavalla ja jo toimivallakin, seuraavia kehitysaskelia ottavalla yrityksellä yksi tärkeimpiä asioita on varmistaa liiketoiminnan pyörittämiseen riittävä käyttöpääoma. Ja harmittavan usein sitä käyttöpääomaa tarvitaan varsin varhaisessa vaiheessa, jo silloin, kun sen ensimmäisenkin euron kilahtaminen omaan kassaan on edes nippa nappa horisontissa.

Kun tulorahoitusta ei ole vielä ehtinyt kertymään, usein se tarvittava käyttöpääoma tulee yrittäjän omasta lompakosta ja venymiskyvystä. Toisinaan voi olla tarve ja on jopa järkevääkin järjestää myös yrityksen ulkopuolelta tulevaa pääomaa yrityksen rahoitustarvetta täydentämään.

Tyypillisiä käyttöpääoman käyttökohteita yrityksen eri elinkaaren vaiheissa ovat esimerkiksi:

  • toimitilat, vuokravakuudet, sähkö ja vesi
  • pankkiasioinnin ja kirjanpidon tuottamat kulut
  • kalusteet, kassat, tietojärjestelmät ja työkalut
  • henkilöstön rekrytointi ja palkkakulut
  • yrittäjän oma palkka
  • raaka-aineet ja vaihto-omaisuus
  • kulkuvälineet ja matkustuskulut
  • markkinointi ja asiakashankinta
  • ja monia, monia juoksevia kuluja moneen suuntaan…

…ja kun yritys on päässyt kunnolla vauhtiin ja kassavirta hoitaa jo arjen pyörittämisen, voi olla seuraavien kehitysaskelien ja liiketoiminnan kasvattamisen vuoro. Ja silloin on taas arvioitava käyttöpääoman riittävyyttä kasvu- ja kehittämistoimien läpiviemiseksi.

Yrityksen rahoitusympäristö

Yrityksen ulkopuolisia rahoituslähteitä on moneen lähtöön: lainan kokonaiskustannukset ja myöntökriteerit vaihtelevat, ja lainaprosessin läpimenoaika voi olla päivä tai se voi olla viikkoja. Kaikilla rahoittajilla on kuitenkin ainakin yksi yhteinen asia: lainan kokonaiskulut korreloivat suoraan rahoittajan tekemän riskiarvion sekä tarjolla olevien vakuuksien ja takuiden kanssa.

Lähes poikkeuksetta keskustelu rahoitusneuvotteluissa painottuu vakuuksiin ja takuisiin. Moni yritys on toimialalla, jossa yrityksen suurin pääoma on yrittäjän ja työntekijöiden ammattitaito, jolloin kattavien vakuuksien järjestäminen voi käydä ylipääsemättömäksi esteeksi samalla, kun takaajien nimetkään eivät välttämättä riitä kattamaan koko tarvittavaa lainasummaa. Ja sitten ollaan siinä tilanteessa, että investointien tai kasvun tarvitseman pääoman lainaneuvottelu saa harmaita pilviä taustalleen.

Finnvera toimii aloittavien ja kasvuhakuisten yritysten kasvukumppanina monipuolisella rahoitusinstrumenttien tarjonnallaan. Yritysten käyttöpääomatarpeita tukee hyvin esimerkiksi Finnveran Alkutakaus- ja Pk-takaus-palvelut.

Finnveran takausten määrät ja ehdot

Alkutakaus on alle kolme vuotta kaupparekisterissä olleille yrityksille tarkoitettu takauspalvelu investointi- ja käyttöpääomalainaan. Finnveran takausosuus on enintään 80 % pankkilainasta ja enintään 80 000 €, jolloin pankkilainan kokonaismäärä voi olla jopa 100 000 €. Lisäksi yrityksen pääosakkailta edellytetään omavelkainen erityistakaus, joka kattaa 25 % Finnveran takauksen määrästä.

Pk-takaus on vastaava palvelu yli kolme vuotta aikaisemmin kaupparekisteriin rekisteröidyille yrityksille. Finnveran takausosuus on aina 80 % ja pk-takauksen määrä enintään 120 000 €, eli pankkilaina on tällöin enintään 150 000 €. Pk-takaus on vakuudeton.

Finnvera perii palvelusta kertaluontoisen toimitusmaksun sekä vuosittaisen takausprovision, jotka tulevat pankin lainakulujen päälle.

Lisätietoa julkisesta rahoituksesta

Löydät Materiaalit-osiostamme paljon hyödyllistä tietoa julkisesta rahoituksesta: sieltä löytyy asiantuntijaoppaita ja webinaaritallenteita eri aiheista, luonnollisesti maksuttomasti.

Materiaalit-osioon pääset klikkaamalla TÄSTÄ linkistä »

Otathan rohkeasti yhteyttä, niin autamme!

Grantsilla autamme viikoittain asiakkaitamme hakemaan positiivisia rahoituspäätöksiä. Mikäli siis mielessäsi on hanke, joka tähtää merkittävään kansainväliseen kasvuun, niin keskustelu on ehdottomasti paikallaan.

Yhteystietomme ja yhteydenottopyyntölomakkeeseen TÄÄLTÄ »

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.