Harkitsetko julkisen rahoituksen hyödyntämistä yrityksesi kehittämiseen tai liiketoimintasi tukevoittamiseen? Ajatuksesi on erinomainen! Tarkastin nimittäin tilanteen ja tukieuroja on haettavana monipuolisesti – eli hyvin todennäköisesti juuri sinunkin kaltaisellesi hakijalle.

Mikäli olet käynyt hakuprosessin läpi aiemmin, tiedät, millaiset talkoot edessäsi odottavat. Mikäli et, väitän, että edessäsi olevassa tukiverkostossa navigoiminen yllättää haastavuudellaan.

PK-yritykselle tukieuroja useasta lähteestä

On iloinen asia, että yritykselle tukea myöntäviä tahoja on useita. Niistä kukin rikastuttaa tukiviidakkoa useammalla rahoitusvaihtoehdolla, eli suunnalla, jota kohti sinäkin voit hakuprosessissasi kulkea. Jo pelkästään alueellisilla ELY-keskuksilla ja Business Finlandilla on tarjota pk-yritykselle kymmenkunta toisistaan poikkeavaa rahoitussuuntaa. Puhumattakaan muista rahoittajatahoista ja heidän rahoitusinstrumenteistaan.

Suunnat myös muuttuvat jatkuvasti. Mikäli teit tuttavuutta rahoitusvaihtoehtoihin vaikkapa vuosi takaperin, on tietosi jo osin vanhentunutta. Olet vaarassa eksyä tai vähintäänkin harhautua umpikujaan.

Miksi asia on näin?

Rahoittajan tavoitteena ei suinkaan ole sinun karistamisesi, muuttuvia tarpeita ja toivottavia kehittämissuuntia vaan on paljon. Rahoitusvaihtoehtojasi ja niiden kriteerejä määrittävät esimerkiksi yrityksen koko, ikä, sijainti ja liiketoiminnan kehittämissuunnitelmat. Aiotko kansainvälistyä tai hieman digitalisoitua? Se on suosittua juuri nyt. Voit toki myös investoida tai rekrytoida. Ja paljon muuta.

Sinun tulee siis valita oikea kulkusuunta. Nyt ehkä huomaat, että jo lähtöhetkellä olet risteyksessä. Liikkeelle päästäksesi huomioi nämä kolme seikkaa ja tee se aikaasi säästämättä:

Kirkasta tavoitteesi. Vain selkeästi jäsennelty ja laadukkaasti perusteltu hakemus voi saada tukea.

  1. Varmistu hakukelpoisuudestasi. Ja tee se suhteessa julkisen rahoituksen vaatimuksiin, jotta varmistat perusedellytystesi olevan kunnossa.
  2. Kartoita vaihtoehtosi. Tukimuotojen tiedot kriteereineen ovat julkisesti nähtävilläsi. Lisää yhtälöön yrityksesi nykytila ja hankkeesi kristallinkirkkaat tavoitteet.
  3. Huomioi myös eri rahoitusmuotojen erityisehdot liittyen esimerkiksi omarahoitusosuuteen, yrityskoon määrittelyyn tai tukikelpoisten kustannuserien osuuteen hankekokonaisuudesta.

Sitten vain liikkeelle.

Voimme myös piirtää sinulle kartan

Seisotko vielä paikoillasi? Ammattilaisemme Grantsilla ovat auttaneet asiakkaitamme julkisen rahoituksen hakuasioissa menestyksekkäästi jo yli kymmenen vuoden ajan. Emme väkisin, vaan asiakkaamme tarpeeseen vastaten. Rahoituspolkujen risteysalueella kun on ruuhkaa ja tienviitat vähissä.

Rahoitussuunnitelma on turvallinen tapa ottaa ensiaskel oikeaan suuntaan, eli selvitellä ne reitit, joita todennäköisimmin kannattaisi kulkea. On reilua kertoa myös, mikäli sopivaa suuntaa ei tällä hetkellä ole näkyvissä, joten teemme tarvittaessa senkin.

Halutessasi toki saattelemme hankkeesi ensiaskelta pidemmällekin, mielellämme vaikka ihan loppuun saakka.

Seuraavaksi voisit ladata vaikkapa oppaamme julkisesta rahoituksesta tai jättää ilmaisen yhteydenottopyynnön.

Terveisin,

Jussi Saarinen

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.