Kesän 2020 aikana avoinna ollut Valtiokonttorin kustannustukihaku herätti moninaisia mielipiteitä. Jännityksellä odotammekin nyt kyseisen tuki-instrumentin uutta ja ehostettua kierrosta. Keräsimme tähän artikkeliin edellisen hakukierroksen keskeiset faktat sekä parhaat arvaukset tulevasta kierroksesta.

Pikainfot 11.12.2020

  • Haettavissa, mikäli yrityksen liikevaihto on tippunut yli 30% kesä-lokakuussa 2020 verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2019
  • Jos yritys on perustettu 1.5.2019 tai sen jälkeen, vertailujakso on 1.1.–28.2.2020
  • Pienin maksettava tuki on 2000€ ja maksimi taas 500 000€
  • Tuki kohdistuu joustamattomiin kustannuksiin, sekä palkkoihin
  • Mikäli toimialan liikevaihto ei ole tippunut yli 10%, niin painavia perusteita vastaan tukea on mahdollista myöntää
  • Uuden kustannustukikierroksen odotetaan käynnistyvän 21.12.2020
  • Kustannustuki-instrumenttiin on esitetty muutoksia, jotka kohdentavat tuen aikaisempaa paremmin
  • Muutosesitykset koskevat erityisesti korvattavien kulujen määrittelyä ja tukikauden pituutta
  • Kesän 2020 kustannustuet on käsitelty

Kesän 2020 kustannustuki

Edellisestä kustannustukikierroksesta tiedetään, että kaikki 7.7.–31.8. välisenä aikana jätetyt hakemukset on käsitelty. Hakemuksia saapui yhteensä 12 875 kpl, ja näihin hakemuksiin on maksettu tukea yhteensä 127 miljoonaa euroa. Keskiarvolla tämä tekee 9 864 € / hakemus, vaikka varmasti kaikki ymmärrämme, että keskiarvo ei olekaan paras kokoluokan arviointimittari.

Lisäksi Valtiokonttori on vastaanottanut yhteensä noin 1100 oikaisuvaatimusta jätettyihin hakemuksiin. Näistä lähes kaikki on Valtiokonttorin mukaan käsitelty.

Paras näkemys uudesta kustannustukikierroksesta

Tällä hetkellä tilanne on se, että hallitus on tehnyt lakiesityksen uudesta kustannustuesta, joka on eduskunnassa käsitelty. Lisäksi hallitus on esittänyt, että tasavallan persidentti vahvistaisi kustannustukilain muutokset. Paras arvaus ja odotus tuen voimaan- ja hakuuntulosta on joulukuun 21.päivä.

Kustannustuen tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan aiheuttamasta vaikeasta taloustilanteesta. Tuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Tuki on suunnattu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut koronaviruksen vuoksi vähintään 30 prosenttia.

Esityksen mukaan kustannustuki on edelleen tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi (yli 30%) koronapandemiasta johtuen ja joiden on vaikeaa selvitä toimintansa joustamattomista kustannuksista.

Kesän kierrokseen verrattuna tukeen on ehdotettu muutoksia, joiden ansiosta se vastaisi paremmin eniten kärsineiden yritysten tilanteeseen. Tarkennukset koskevat erityisesti korvattavien kulujen määrittelyn laajennusta sekä tukikauden pituutta.

Esityksen mukaan kustannustuki on mahdollinen, vaikka yritys olisikin saanut jo aiempia koronatukia. Aiemmat tuet kuitenkin huomioidaan myönnettävän tuen summassa siten, että tukien yhteenlaskettu summa ei ylitä 800 000 € yhteenlaskettua rajaa. Rajasta on säädetty Euroopan komission tilapäisissä valtiontukisäännöissä.

Tukeen oikeuttavalle liikevaihdolle ei ole minimirajaa, toisin kuin kustannustuen ensimmäisellä hakukierroksella. Näin tuki kohdistuu paremmin pieniin yrityksiin. Pienin maksettava tuki on edelleen 2000 euroa ja suurin 500 000 euroa.

Tuen tulee jatkossakin myöntämään Valtiokonttori, ja haku aukeaa mahdollisimman pian eduskuntakäsittelyn jälkeen. Oletusarvoista on, että kustannustukea päästään hakemaan joulukuun loppupuolella.

Mikäli haluat keskustella tukirahoituksesta asiantuntijamme kanssa, varaa maksuton keskustelutuokio TÄSTÄ »

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.