fbpx

Kesän 2020 aikana avoinna ollut Valtiokonttorin kustannustukihaku herätti moninaisia mielipiteitä. Jännityksellä odotammekin nyt kyseisen tuki-instrumentin uutta ja ehostettua kierrosta. Keräsimme tähän artikkeliin edellisen hakukierroksen keskeiset faktat sekä parhaat arvaukset tulevasta kierroksesta.

Pikainfot

  • Kesän 2020 kustannustuet on käsitelty
  • Uuden kustannustukikierroksen odotetaan käynnistyvän joulukuun 2020 lopulla
  • Kustannustuki-instrumenttiin on esitetty muutoksia, jotka kohdentavat tuen aikaisempaa paremmin
  • Muutosesitykset koskevat erityisesti korvattavien kulujen määrittelyä ja tukikauden pituutta

Kesän 2020 kustannustuki

Edellisestä kustannustukikierroksesta tiedetään, että kaikki 7.7.–31.8. välisenä aikana jätetyt hakemukset on käsitelty. Hakemuksia saapui yhteensä 12 875 kpl, ja näihin hakemuksiin on maksettu tukea yhteensä 127 miljoonaa euroa. Keskiarvolla tämä tekee 9 864 € / hakemus, vaikka varmasti kaikki ymmärrämme, että keskiarvo ei olekaan paras kokoluokan arviointimittari.

Lisäksi Valtiokonttori on vastaanottanut yhteensä noin 1100 oikaisuvaatimusta jätettyihin hakemuksiin. Näistä lähes kaikki on Valtiokonttorin mukaan käsitelty.

Paras näkemys uudesta kustannustukikierroksesta

Tällä hetkellä tilanne on se, että hallitus on tehnyt lakiesityksen uudesta kustannustuesta, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Paras arvaus ja odotus tuen voimaan- ja hakuuntulosta on joulukuun puoliväli tai loppu. Käytännössä haku ja maksatukset voidaan aloittaa vasta lain voimaantulon jälkeen, sillä eduskuntakäsittely voi synnyttää muutoksia lakiin.

Esityksen mukaan kustannustuki on edelleen tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronapandemiasta johtuen ja joiden on vaikeaa selvitä toimintansa joustamattomista kustannuksista.

Kesän kierrokseen verrattuna tukeen on ehdotettu muutoksia, joiden ansiosta se vastaisi paremmin eniten kärsineiden yritysten tilanteeseen. Tarkennukset koskevat erityisesti korvattavien kulujen määrittelyn laajennusta sekä tukikauden pituutta.

Esityksen mukaan kustannustuki on mahdollinen, vaikka yritys olisikin saanut jo aiempia koronatukia. Aiemmat tuet kuitenkin huomioidaan myönnettävän tuen summassa siten, että tukien yhteenlaskettu summa ei ylitä 800 000 € yhteenlaskettua rajaa. Rajasta on säädetty Euroopan komission tilapäisissä valtiontukisäännöissä.

Tuen tulee jatkossakin myöntämään Valtiokonttori, ja haku aukeaa mahdollisimman pian eduskuntakäsittelyn jälkeen. Oletusarvoista on, että kustannustukea päästään hakemaan joulukuun loppupuolella.

Mikäli haluat keskustella tukirahoituksesta asiantuntijamme kanssa, varaa maksuton keskustelutuokio TÄSTÄ »

Lataa maksuton PK-yrityksen rahoitusopas

Millaista julkisrahoitusta ja tukea PK-yrityksen kehittämiseen on olemassa? Tiesitkö, että esimerkiksi palvelumuotoiluun on mahdollista saada julkista tukirahoitusta? Kevyen tutkimuksemme mukaan 88 % yrityksistä ei tätä tiedä.