Tukirahoitus voi tuoda merkittävää vipuvoimaa yrityksen kasvuun ja kehitykseen. Onnistuminen vaatii kuitenkin johdonmukaisen prosessin ja oikean ajoituksen.
Seuraavassa esitämme asiakkaan näkökulmasta katsauksen siitä, miten rahoituspolku etenee ja milloin päätökset tulisi tehdä, jotta projekti voidaan aloittaa heti rahoituspäätöksen jälkeen.

1. Päätös yhteistyöstä
🗓️ Viikko 0
Kaikki alkaa päätöksestä aloittaa yhteistyö asiantuntijan kanssa. Tässä vaiheessa arvioidaan yrityksen rahoituskelpoisuus, keskustellaan tavoitteista ja tehdään yhteistyösopimus.
📍 Tee päätös vähintään 2–5 kuukautta ennen toivottua projektin aloitusta. Hakemusten käsittelyajoissa on erittäin suuri vaihteluväli.

2. Starttipalaveri – suunnitelma kuntoon
🗓️ Viikko 1–3
Startissa käydään läpi kehitysprojektin tausta, tavoitteet ja tarvittava dokumentaatio. Asetataan yhteiset aikataulut ja sovitaan roolit. Asiakkaan ei tarvitse tietää tukikriteereitä – riittää, että hän esittelee liiketoiminnan sisällön ja kehitysprojektit. Asiantuntija hoitaa rahoituspuolen.

3. Rahoitussuunnitelman valmistelu ja esittely
🗓️ Viikko 2–5
Rahoitusasiantuntija valmistelee rahoitussuunnitelman, joka toimii yhteistyön viitekehyksenä sekä polkuna siihen, miten rahoituksia voi hyödyntää jatkumona. Asiakas kommentoi, tuo tarkennuksia ja hyväksyy suunnitelman ennen siirtymistä seuraavaan vaiheeseen.

4. Hakemuksen muotoilu ja jättö
🗓️ Viikko 5–10
Varsinaisen hakemuksen laatiminen kestää tyypillisesti 3–5 viikkoa. Asiantuntija rakentaa sisällön ja vastaa rahoitusehtojen vaatimuksiin. Asiakas osallistuu prosessiin sisällöllisesti ja hyväksyy lopullisen hakemuksen ennen jättöä.

5. Hakemuksen käsittely
🗓️ Viikko 10–22
Rahoittajan käsittelyaika vaihtelee hakemuksesta ja ohjelmasta riippuen. Useimmiten päätös saadaan 3–12 viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Rahoitusasiantuntija auttaa asiakasta mahdollisissa täydennyspyynnöissäja kommunikoinnissa rahoittajan kanssa.

6. Päätös ja rahoituksen maksatus
🗓️ Viikko 13–25
Hankkeen voi itsessään aloittaa ja projektille kerryttää kuluja jo hakemuksen jättämisen jälkeen. Myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen hankkeen rahoitus varmistuu. Usein osa rahoituksesta voidaan maksaa ennakkona rahoituspäätöksen jälkeen ja loppurahoitus maksetaan hankkeen päättymisen sekä raportoinnin jälkeen.

⏱️ Yhteenveto: Milloin liikkeelle?
Mikäli haluat käynnistää projektin esimerkiksi syyskuussa, päätös yhteistyöstä on syytä tehdä toukokuussa. Tämä jättää aikaa tarvittaville vaiheille ja varmistaa, että olet valmiina heti, kun vihreä valo syttyy rahoittajan puolelta.

📣 Kun prosessi on suunniteltu fiksusti alusta asti, rahoituksen saaminen ei ole hidaste, vaan kiihdytin.
Päätökset syksyn kehitysprojektien rahoituksen hakemisesta olisi syytä tehdä nyt. Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä kuinka edetä.