Uuden ohjelmakauden Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 infotilaisuus pidettiin 1.11.2021. Olimme mukana tilaisuudessa ja haluamme kertoa, mitä uutta uusi ohjelmakausi tuo tullessaan verrattuna vanhaan Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelmakauteen.

Päivitys tilanteeseen: EU-ohjelmakauden 2014–2020 rahoituksen haku on päättynyt 31.10.2021. Uuden EU-ohjelmakauden 2021–2027 rahoituksen haku on tarkoitus käynnistyä tammikuun 2022 aikana.

Yleiset uudet asiat

Isoin muutos tulevalle ohjelmakaudelle ovat uudet yksinkertaistetut kustannusmallit. Kustannusmalleja käytetään kaikissa hankkeissa ja niiden tavoitteena on nopeuttaa maksatushakemusten tekemistä sekä käsittelyä. Hakemusten painopisteen halutaan siirtyvän hankkeiden laadukkaaseen valmisteluun ja tällä tavoin pyritään keventää tuen saajien ja viranomaisten taakkaa. TEM:n arvion mukaan tulevaisuudessa maksatukset voidaan tehdä minuuteissa.

Yritystuet arvioidaan jatkossa kuten muutkin Rakennerahaston kehittämishankkeet. Tämä tarkoittaa sitä, että hakemukset pisteytetään erityistavoitekohtaisin arviointikriteerein. Tästä johtuen yritystukien asema rahoituskentässä muuttuu.

Muita merkittäviä tiedossa olevia muutoksia:

  • Tiivis linkitys alueen strategioihin (maakuntaohjelmat, älykkään erikoistumisen strategiat)
  • Eura-järjestelmä
  • Palkat, ostopalvelu, raaka-aineet ja messu- ja matkakulut pysyvät edelleen välittöminä kustannuksina
  • Kustannuksiin on tulossa prosenttimääräinen 7% korvaus (sis. Esimerkiksi työterveyskulut, toimistokulut, kirjanpito-ja hallintokulut)
  • Prosenttimääräinen 1,5% korvaus investointitukeen
  • Kustannukset voidaan määritellä myös kertakorvausmallin mukaan
  • Rahoittajien keskusteluissa on nostettu esille myös kehittämisavustuksen maksamisesta 30% ennakkoon

Yrityksen kehittämisavustus

Yrityksen kehittämisavustus on myös haettavissa uudella ohjelmakaudella ja haku avautuu tämän hetkisen tiedon mukaan 15.11.2021 Yritysten kehittämisavustuksiin aukeaa ensimmäisenä toimintalinja “pk-yritysten yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen” ja ko. haku on näillä näkymin jatkuva. Muita toimintalinjoja/erityistavoitteita aukeaa myöhemmin ja ne voivat olla myös yksittäisiä lyhyempiä hakuja.

Kehittämisavustusta voidaan myöntää myös kansallisista varoista eli rakennerahastojen ulkopuolelta. Kansallisia varoja myönnetään mm. kv-valmiuksien kehittämishankkeisiin (eli ns. Kasvun kiihdyttämisohjelma) Etelä- ja Länsi-Suomessa. Ko. rahoitus on haettavissa tälläkin hetkellä vanhan järjestelmän kautta; hakuun voi tulla lyhyempi katkos, mutta käytännössä haku on jatkuva.

Selvitä julkisen rahoituksen rahoituskelpoisuutesi maksuttomalla pikatestillämme. Pikatestin pääset täyttämään TÄSTÄ.

EURA-järjestelmä

2.11.2021 alkaen on otettu käyttöön päivitetty EURA 2021-järjestelmä. EURA 2021 on Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan rahastojen ja rahastojen osarahoittamien hankkeiden hallinnointiin tarkoitettu digitaalinen palvelukokonaisuus, jota käytetään ohjelmakaudella 2021-2027. Eura-järjestelmään tulee aukeamaan erityistavoite-kohtaisia hakuja, jotka voivat olla myös maakuntakohtaisia. Haut ovat pääsääntöisesti auki 1-2 kuukauden ajan.

EURA 2021 -palvelun avulla hoidetaan rahoitusten hankehakemukset, maksatushakemukset, seurantaraportit ja muiden hankehallinnointiin liittyvien tietojen toimitus ja viranomaiskäsittelyt. EURA:n kautta myös tehdään ja tarkastellaan hankkeisiin sekä hankehakemuksiin liittyvät päätökset.

EURA-järjestelmä on jo käytössä, joskaan avoimia hakuja ei vielä sieltä löydy. Kehittämisavustus-haku pitäisi alkaa jo 15.11., muut haut käynnistyvät tammikuussa; hakujen toimintalinjoja linjataan tarkemmin vielä loppuvuoden 2021 aikana. Rahoitusten päätöstenteko alkaa vasta vuonna 2022.

Ensi viikolla julkaisemme toisen jatko-osan aiheelle, jossa esittelemme muun muassa rahoituksen jakautumista eri aihealueisiin sekä avaamme hieman erityistavoitteita.

Haluatko keskustella tästä aiheesta tai yleisesti julkisen rahoituksen mahdollisuuksista?

Siinä tapauksessa voit olla yhteydessä asiantuntijoihimme varaamalla maksuttoman rahoituskonsultoinnnin kanssamme:

Varaa rahoituskonsultointi TÄSTÄ »

Tästä ja muista rahoituskentän muutoksista saat ensimmäisenä tiedon GrantedAI-sovelluksestamme. Ota GrantedAI:n 7 päivän koekäyttöjakso käyttöön TÄSTÄ

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.