”Tämä on ehdottomasti kannattava tapa hakea julkista rahoitusta.”

Asiakas:

Oatlaws Oy

www.oatlaws.com

Uusi suomalainen kaurabrändi Oatlaws pyrkii viemään uniikkeja kauratuotteitaan maailmalle. Grants auttoi kevättalvella 2017 Oatlawsia saamaan ripeällä aikataululla Tekesiltä 50 000 euron Tempo-rahoituksen kansainvälistymisen suunnitteluun, konseptin hiontaan ja tuotekehitykseen.

Oatlaws tähtää vientimarkkinoille

Kaurasta on kuoriutunut yksi suomalaisen elintarvikeviennin kiinnostavimmista raaka-aineista. Vääksyläisen startup-yritys Oatlawsin pyrkimyksenä on ponnistaa maailmalle uudenlaista innovaatiota eli puuterimaista Puhtikauraa hyödyntävillä nesteeseen sekoitettavilla kaurajauheillaan.

Puhtikaura-kaurapuuteri äänestettiin vuonna 2016 Elintarviketeollisuusliiton järjestämässä kilpailussa Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi, ja nyt tätä alun perin Viipurilaisen Kotileipomon nimissä kehitettyä tuotetta ollaan viemässä maailmalle Oatlaws-brändin alla.

”Yrityksemme on vielä alkutekijöissään, mutta vientimarkkinat ovat tavoitteenamme. Ensi alkuun suunnitelmissamme on ottaa haltuun Pohjoismaat ja Baltia, ja kauempana horisontissa siintävät myös Yhdysvaltojen ja Kiinan markkinat. Käymme parhaillamme neuvotteluja erään kansainvälisen elintarvikeketjun kanssa tuotteidemme lisäämisestä heidän valikoimaansa”, kertoo Oatlawsin yrittäjä Teppo Ylä-Hemmilä.

Apua kansainvälistymiseen Grantsilta

”Oatlawsilla ei ole juurikaan kokemusta viennistä, minkä vuoksi tarvitsimme lisää lihaksia kansainvälistymismahdollisuuksien selvittämiseen ja kansainvälistymisen toteuttamiseen”, Ylä-Hemmilä avaa.

Kansainvälistymisen tueksi Oatlaws päätti konsultin suosituksesta lähteä hakemaan julkista tukirahoitusta. Oatlaws otti yhteyttä Grantsin rahoituspalveluun, jonka johdolla rahoitusta haettiin. Ylä-Hemmilä kuvaa yhteistyön aloittamista helpoksi päätökseksi, sillä Grants oli tuttu toimija jo entuudestaan ja sen toimintatavat oli havaittu toimiviksi.

”Oma aikamme ja paneutumisemme ei olisi mitenkään riittänyt rahoituksen hakemiseen. Tarvittavien asioiden yksityiskohtainen koostaminen ja vieminen hakemusmuotoon ei olisi onnistunut meiltä ilman apua. Yhteistyö Grantsin kanssa olikin mielestämme tehokkain tapa hoitaa rahoituksen hakeminen”, Ylä-Hemmilä toteaa.

Täysimääräinen rahoituspäätös antaa pelivaraa

Oatlawsin puolelta valmisteltiin muun muassa liiketoimintasuunnitelma ja kassaennuste, joiden pohjalta Grants työsti hakemusdokumentit. Grants vastasi Oatlawsin rahoitushakuprosessin etenemisestä laadukkaasti ja nopeasti, Oatlawsin hoitaessa itse yhteydenpidon Tekesin suuntaan hakuprosessin aikana.

”Kävimme läpi Oatlawsin tarpeet kansainvälistymiseen liittyvien asioiden osalta, eli että mitä toimenpiteitä tullaan tekemään, mitä ostopalveluita tarvitaan ja paljonko yrityksen omaa työaikaa tulee kulumaan projektiin. Muotoilimme ideasta hankkeen ja jalostimme sen projektisuunnitelman muotoon. Hoidimme Oatlawsin puolesta myös konkreettisen hankehakemukseen liittyvän kirjoitustyön, jossa otimme huomioon valitun rahoitusmuodon erityispiirteet”, kertoo Grantsin rahoituskonsultti Teija Metso.

Hakuprosessi kesti kaikkinensa muutaman viikon. Laadukkaasti laaditun hakemuksen ansiosta myös Tekesin käsittelyaika oli lyhyt. Maalissa häämötti täysimääräinen, yhteensä 50 000 euron, Tekesin Tempo-rahoitus.

”Saatu julkinen rahoitus antaa meille pelivaraa, eli ei tarvitse tuli persustan alla tehdä hätiköityjä ratkaisuja – eikä toisaalta tarvita ulkopuolista rahaa niin nopeasti”, Ylä-Hemmilä sanoo.

Kannattava tapa hakea julkista rahoitusta

Rahoituksen haku aloitettiin helmikuussa, ja jo maaliskuun loppupuolella Tekesin rahoitus oli myönnetty. Ylä-Hemmilä onkin hyvin tyytyväinen siihen, miten joutuisasti prosessi eteni.

”Grantsin rahoituspalvelun asiantuntijoilla oli selkeä näkemys ja asiantuntemus tällaisen hankekokonaisuuden toteuttamisesta. Ja kun meillä oli jo pohjat hyvässä kunnossa, niin hakuprojekti ei vaatinut osaltamme kovinkaan suurta työpanosta. Yhteydenpitoon Grantsin kanssa meni kaikkinensa arviolta kolmisen tuntia.”

”Voin suositella Grantsin rahoituspalvelua eteenpäin kaikille kasvuhaluisille yrityksille. Tämä on ehdottomasti kannattava tapa hakea julkista rahoitusta”, Ylä-Hemmilä päättää.

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.