Myönteinen tukirahoituspäätös on aina komea kruunu hyvälle tukihakemukselle ja onnistuneelle rahoitusprojektille. Se on samalla myös lähtölaukaus yrityksen kehittämisprojektin toteuttamiselle ja tukirahoituksen hyödyntämiselle.

Tyypillisesti merkittävä osa tukirahoituksesta maksetaan toteutuneita kustannuksia ja projektin päättymisen jälkeen tuotettua loppuraporttia vastaan. Heti myönteisen tukipäätöksen saamisen jälkeen ja projektin kestäessä kannattaa huomioida muutama erityisen merkityksellinen asia, joista alla muutama sana.

Rahoituspäätöksen dokumentit kannattaa lukea

Tukirahoituksen päätöksen yhteydessä tukirahoittajalta tulee usein sivukaupalla päätösdokumentteja sekä muutakin asiaa tukirahoituksen erinäisistä ehdoista. Nuo dokumentit saattavat kaikessa innostuksessa ja tukipäätöksen huumassa jäädä vähemmälle huomiolle, toisinaan jopa kokonaan lukematta.

Tukipäätöksen dokumentit kannattaa ja pitää kuitenkin lukea huolella. Tässä kohtaa viimeistään viestikapula tukirahoituksen hyödyntämisestä siirtyy tukirahoittajalta vain ja ainoastaan tukirahoituksen saajalle, eli yrittäjälle ja/tai yritykselle.

Tukipäätöksen dokumenteissa kuvataan usein varsin monisanaisesti, mutta aina kuitenkin yksiselitteisesti kaikki rahoitukseen liittyvät ehdot. Dokumenteista selviää myös mahdolliset muutokset tehtyyn tukihakemukseen ja aikatauluihin, sekä kehitysprojektissa hyväksyttäviin toimenpiteisiin ja kustannuksiin.

Tukipäätösdokumenttien lukeminen ajatuksella ja ymmärtäen vie toki hetken jos toisenkin. On kuitenkin helppo luvata, että tässä kohtaa lukemiseen käytetty aika ja vaiva säästyy monikymmenkertaisesti, kun projektin etenee ja loppuraportointi sekä tukirahoituksen lopputilitys lähestyy.

Kehitysprojektin hallinnointi kuntoon

Kun tukirahoituksen ja päätöksen ehdot on tiedossa ja sisäistetty, tulee projekti toteutettua tukirahoittajan kanssa yhteisymmärryksessä ja sovitusti:

  • aikataulun mukaisesti,
  • hyväksytyt toimenpiteet toteutettaen,
  • hyväksytyt ostopalvelut hankkien, ja
  • kirjanpito sekä muu projektiaikainen seuranta ja raportointi toteuttaen.

Edellä mainitut asiat huomioimalla kehitysprojekti sujuu mallikkaasti, myönnetty tukirahoitus saadaan hyödynnettyä täysimääräisesti ja loppuraporttikin tulee tuotettua sujuvasti, ja kaikki tämä varsin maltillisella vaivalla.

Se toinen vaihtoehto on jättää kehitysprojektiin kuuluva hallinnointityö myöhemmäksi, ”jossain kohtaa” tehtäväksi. Tämä on varma tapa ajautua tilanteeseen, jossa projektin loppusuoralla, loppuraportin ja tukirahoituksen lopputilityksen lähestyessä projektin tarjouksia, laskuja ja kuitteja etsitään kissojen ja koirien kanssa ja projektiin osallistuneiden työpanoksia ja rooleja yritetään muistellä jälkikäteen. Samalla projektin raportoinnin takaraja lähestyy nopeaa tahtia, tukirahoituksen hyödyntäminen vaarantuu, ja hermot on pinnassa ihan jokaisella. Ei mikään ihannetilanne, eikä myöskään tukirahoitusehtojen mukaista tekemistä.

Tukirahoituksen ammattilaisia kannattaa hyödyntää

Tukirahoituksen eri vaiheisiin tarjoavat apuaan ja tukeaan monet eri tahot. Yrityksen ja yrittäjän kannalta parhaat kumppanit ovat asiakkaansa tukena koko rahoitusprojektin ajan, ensimmäisestä yhteisestä palaverista viimeiseen loppuraporttiin asti. Ja sen jälkeenkin.

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.