Yritysten määräaikainen kustannustuki avautuu haettavaksi 7.7.2020. Tuki kohdistuu yritysten kiinteisiin kustannuksiin ja palkkakuluihin, ja tuen tarkoituksena on helpottaa yritysten toipumista koronakriisistä sekä estää konkurssiaallot ja työpaikkojen menetykset. Jotta yritys voi saada tukea, sekä toimialan että yrityksen liikevaihdon tulee olla laskenut merkittävästi.

Tästä pääset tutustumaan laatimaamme kevyeen oppaaseen kustannustuen hakemisesta.

Ketkä voivat saada tukea ja mihin?

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukea on mahdollista saada yrityksen kiinteisiin kuluihin ja palkkakustannuksiin.

Kustannustuen edellytyksenä on se, että

  • yrityksen toimialan liikevaihto on pudonnut vähintään 10 prosenttia vertailuajankohtaan nähden
  • yrityksen oma liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden.

Tukeen oikeutetut toimialat ovat nähtävissä täällä. Erityisen painavista syistä myös jonkin muun toimialan yritys voi olla oikeutettu tukeen.

Tuen piiriin kuuluvat yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, jotka harjoittavat liiketoimintaa. Kustannustuki ei koske valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin oman pääoman ehtoisen koronarahoituksen piirissä olevia yrityksiä eikä pankki- ja vakuutustoimialan yrityksiä

Kuinka paljon tukea voi saada? Miten sitä haetaan?

Tukea maksetaan kahden kuukauden ajalta, ja sitä voi saada enintään 500 000 euroa. Alle 2000 euron tukea ei makseta. Korvauskelpoiset kiinteät kulut voivat olla enintään puolet yrityksen keskimääräisestä liikevaihdosta.

Tukea voi hakea 7.7.2020 alkaen ja 31.8.2020 saakka. Yritykset hakevat tukea sähköisesti Valtiokonttorin omassa verkkoasioinnissa.

Tuen hakeminen ja hakulomakkeen täyttäminen on tehty poikkeuksellisen helpoksi. Voit lukea hakemisesta lisää kevyestä oppaastamme.

Tiivistelmä kustannustuesta:

Kustannustuki yrityksille koronatilanteessa

Kenelle?Yrityksille, joiden toimialan sekä oma liikevaihto on laskenut merkittävästi koronaviruksen vuoksi

Tukeen oikeutetut toimialat on listattu täällä.
Mihin?Kiinteät kustannukset ja palkkakustannukset
Kuinka paljon?Tukea maksetaan kahden kuukauden ajan ja enintään 500 000 euroa
Mistä?Yritykset voivat hakea tukea Valtiokonttorista

Miten muiden koronatukien käy? Onko mahdollista saada useampaa tukea?

ELY-keskukset ja Business Finland ovat myöntäneet yrityksille koronavirustilanteen kehittämisavustusta. Näiden tukien haut suljettiin 8.6.2020. Hakujen sulkemisen jälkeen Business Finland ja ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä normaaleilla rahoitusinstrumenteilla.

Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi saanut jo muuta koronatukea. Aiemmin myönnetyt koronatuet vähennetään kuitenkin kustannustuen määrästä:

  • Ravintola-alan tuki ja kuntien myöntämä yksinyrittäjien koronatuki vähennetään täysimääräisesti
  • Business Finlandin ja ELY-keskusten koronatuista otetaan huomioon 70 prosenttia

Lisäksi kunnat myöntävät toimintatukea yksinyrittäjille. Yksinyrittäjien koronatukeen ei tule muutoksia.

Lisätietoa

Ensimmäistä kertaa julkisen tuen hakeminen on aidosti helppoa. Kokosimme ohjeet tiiviiksi paketiksi, ja niitä seuraamalla tukimahdollisuuden selvittäminen ja tukirahoituksen haku onnistuvat mutkattomasti.

Mikäli haluat keskustella aiheesta asiantuntijamme kanssa, voit varata maksuton keskustelutuokio TÄSTÄ »

Teksti päivitetty 3.7.2020.

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.