Tämä artikkeli taustoittaa julkisen rahoituksen hyödyntämismahdollisuuksia PE- ja VC-portfolioyhtiöiden näkökulmasta. Artikkelissa syvennytään ensisijaisesti de minimis -tuen laskentaan tilanteissa, joissa yritys kuuluu pääomasijoitusrahaston (PE) tai riskipääomarahaston (VC) portfolioon, sekä pohditaan myös de minimis – tuen ulkopuolisia julkisia tukirahoitusmahdollisuuksia kyseisille yhtiöille.

De minimis – tuen määritelmä

Business Finland: “De minimis – tuki on yrityksille myönnettävää julkista tukea, jota säätelee Euroopan komission asetus. Tuki voi olla rahoitusta tai muuta etuutta, esimerkiksi verohelpotus, korkotuki, osin tai kokonaan ilmainen koulutus tai muu palvelu, joka tarjotaan rajatulle yritysjoukolle.”

De minimis -tukea sisältäviä rahoitusmuotoja ovat esimerkiksi:

  • Market Explorer: Kansainvälisten markkinoiden selvittämiseen.
  • Talent-rahoitus: Yrityksen kansainvälistymiskyvykkyyksien kehittämiseen.
  • ELY-keskuksen tuet: Tuote- ja palvelukehitykseen sekä investointeihin (huom. investointituki ei ole de minimis-avustusta).
  • Exhibition Explorer: Tuki yrityksen kansainvälisille messuille osallistumiseen.
  • Tempo: Tuki varhaisen vaiheen yrityksille liiketoiminnan kansainvälisen kasvun ja markkinakartoitusten tukemiseksi.
  • Maaseudun yritystuet: Kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin.

Näiden avustusten osalta on huomioitava, että de minimis -tuen enimmäisraja on 300 000 euroa kolmen peräkkäisen vuoden aikana yhtä yritystä kohden laskien ensimmäisen positiivisen myöntöpäätöksen ajankohdasta. Lisämausteen hakijayhtiön de minimis – tukien laskentaan tuo se, että PE- tai VC-rahaston enemmistöomistuksessa olevan yrityksen kohdalla de minimis -tuet lasketaankin konsernitasolla eikä yksittäisen yhtiön tasolla. Seuraavaksi käsitellään tätä tarkemmin.

Miten PE- tai VC-omistus ja koko rahaston koko vaikuttaa käytettyjen de minimis -tukien laskentaan?

1. Itsenäisyyden määrittely

Mikäli PE- tai VC-rahastolla on määräysvalta hakijayritykseen (yli 50 % omistus- tai äänivaltaosuus), hakijayritystä ei pidetä itsenäisenä, vaan se lasketaan osaksi konsernia. Tällöin kaikkien rahaston määräysvallassa olevien portfolioyhtiöiden de minimis -tuet lasketaan yhteen. Tämä tekee laskennasta erityisen haastavaa, sillä huomioon tulee ottaa myös mahdolliset tytäryhtiöiden määräysvallassa olevat tytäryhtiöt.

2. Tukien kumuloituminen

Hakijayrityksen de minimis -rahoitus määräytyy koko konsernin aiemmin saamien tukien perusteella. Konserni muodostuu kaikista yrityksistä, joilla on keskenään yli 50 % omistus- tai äänivaltaosuus. Tämä asettaa rajoituksia sille, kuinka paljon de minimis -tukea hakijayritys voi saada, ja voi estää lisärahoituksen saamisen, jos konsernin yhteenlaskettu tukimäärä ylittää 300 000 euron rajan rullaavan kolmen vuoden aikana.

3. Hakijayrityksen koon määrittäminen

Julkinen rahoitus on suunnattu erityisesti pk-yrityksille, tosin myös midcap- ja suuryrityksille on useita eri rahoitusvaihtoehtoja. Rahoituksia haettaessa onkin tärkeää tunnistaa hakijayrityksen kokoluokka rahoittajien määrittelemällä tavalla, jotta yritys voi hyödyntää rahoitusvaihtoehdot parhaalla mahdollisella tavallaYrityksen kokoluokan määrittämiseen vaikuttavat henkilöstömäärä, liikevaihto ja taseen loppusumma. Mikäli hakijayrityksellä on omistajana taho, jolla on merkittävä omistusosuus yrityksestä, tämän omistajayrityksen tiedot otetaan huomioon suhteutettuna omistus- tai äänivaltaprosenttiin.

Omistus alle 50 %: Business Finlandin kohdalla rajana käytetään yleensä 20 %:n omistusosuutta, kun taas ELY-keskuksilla vastaava raja on 25 %. Näissä tilanteissa omistajayrityksen henkilöstömäärä, liikevaihto ja taseen loppusumma lasketaan hakijayrityksen tietoihin omistusosuuden mukaisessa suhteessa.

Omistus yli 50 %: Jos omistusosuus tai äänivaltaosuus ylittää 50 %, hakijayrityksen koko määritetään koko konsernin perusteella. Tämä tarkoittaa, että kaikkien konsernin yritysten henkilöstömäärä, liikevaihto ja taseen loppusumma lasketaan yhteen.

4.Poikkeukset määräysvallasta

Mikäli rahasto toimii passiivisena sijoittajana, jolla ei ole määräysvaltaa (esim. omistus alle 50 % eikä merkittävää hallinnollista vaikutusvaltaa), hakijayritys voidaan mahdollisesti katsoa itsenäiseksi. Tämä poikkeus on kuitenkin harvinainen, sillä PE- ja VC-sijoittajat ovat yleensä aktiivisia omistajia.

Mitä tämä tarkoittaa yrityksellenne?

De minimis -tukien laskenta on erityisen tärkeää PE- ja VC-portfolioyhtiöille, koska kaikkien rahaston määräysvallassa olevien portfolioyhtiöiden tukien tulee mahtua yhteenlaskettuna 300 000 euron rajan sisälle rullaavan kolmen vuoden aikana. Tukien täyttyneiden rajojen huomiotta jättäminen voi johtaa hakemuksen hylkäämiseen ja resurssien tuhlaamiseen.

On kuitenkin ensisijaisen tärkeää nostaa jalustalle se, että kaikki julkiset rahoitusmuodot eivät sisälly de minimis -sääntöjen piiriin. Esimerkiksi seuraavat rahoitusmuodot tarjoavat mahdollisuuksia ilman de minimis -rajoituksia:

  • Tutkimus- ja kehitysrahoitus: Rahoitusta riskipitoisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Näitä instrumentteja ovat esimerkiksi T&K avustus, sekä T&K-laina.
  • Nuoret Innovatiiviset Yritykset (NIY): Tuki kasvuyritysten skaalautumiseen ja kansainvälistymiseen.
  • Finnpartnership: Tukea kehitysmaihin suuntautuvien hankkeiden suunnittelu-, kehitys-, koulutus- ja pilotointivaiheisiin. Tuen tavoitteena on synnyttää kohdemaassa myönteisiä kehitysvaikutuksia (esim. hyvinvointi, työllisyys, terveys, elinkeinot yms.).

Loppukaneetiksi

Suosittelemme hyödyntämään asiantuntijan apua omistusrakenteen ja tukien käytön tarkistamisessa sekä rahoitusten suunnittelussa, hakemisessa ja byrokratian hoidossa. PE- ja VC-yrityksille on hyödyllisintä hallinnoida ja suunnitella portfolioyhtiöidensä de minimis -tukia ja julkisia rahoituksia ulkoistetun asiantuntijan voimin, jotta sopivat yhtiöt saavat hyviin hankkeisiinsa tarvittavan vivun tukirahoituksen avittamana. Asiantuntijamme varmistavat sen, että kaikki saatavilla olevat rahoitusmahdollisuudet hyödynnetään tehokkaasti ja sääntöjen mukaisesti, ja että tukirajojen hallinta on keskitettyä ja selkeää.

Ota yhteyttä varaamalla aika kalenteristani ja varmistetaan yhdessä, että yrityksenne tai portfolioyhtiöidenne tukimahdollisuudet hyödynnetään tehokkaasti ja sääntöjen mukaisesti: https://calendly.com/joakim-schrey-grants/julkinen-kasvurahoitus

Rahoitusterveisin,
Joakim Schrey, rahoitusasiantuntija

Suomen parasta osaamista julkiseen rahoitukseen

Eniten onnistuneita hakemuksia, edistynein softa ja happotestatut prosessit. Näillä eväillä autamme useampia kasvuyrityksiä onnistuneelle rahoituspolulle, kuin kukaan muu.